.

Ventilatie 

Hoofdmenu

 

Ventilatiesysteem D

 

 

Ventilatiesysteem

Bij een goede isolatie hoort ook een goed ventilatiesysteem. Wij kozen voor een systeem D waarbij je lucht in huis ververst door zuivere buitenlucht in te blazen in ongeveer de helft van de ruimtes. In de andere helft van de ruimtes, vooral de vochtige ruimtes (badkamer, toilet, berging, etc) zuig je dan weer lucht weg. Hierdoor heb je altijd verse zuivere lucht in huis en voorkom je vochtproblemen. In het apparaat zelf zitten behalve motoren ook een warmtewisselaar die de warmte uit de uit te zuigen lucht recupereert en hiermee de verse lucht bijwarmt.

Er zijn allerlei systemen en merken op de markt. De ene nog beter dan de andere met ook best prijzige modellen. Wij kozen uiteindelijk voor een model met goede referenties en de mogelijkheid om het zelf te installeren. Dit pakket bestelden we via Selfmatic. Flexibele kanalen, vlakke kanalen, buizen, allerlei hulpstukken en de ventilatieunit zelf werden op de werf afgeleverd.

Het in elkaar puzzelen van alle leidingen vraagt wel wat tijd en geduld maar met de hulp van Bart en Jos kregen we dit op een paar weekenden klaar.

Voorbereiding: (naar boven)

Een goede voorbereiding is noodzakelijk dus we hebben vooraf alles uitgetekend en gemarkeerd op de vloeren. We hebben ook een weekend een betonboor gehuurd en Bart heeft alle gaten voor de ventilatie, afvoeren en de rest door de betondekken geboord. En dat 't koud is zonder ramen hebben we geweten, het water van de koeling bevroor op onze betondek.

Leidingen: (naar boven)

Op zolder werkten we voornamelijk met flexbile leidingen. Deze bestaan uit een flexibele metalen binnenmantel met plasticmantel en glaswol isolatie rond en een alu beschermmantel. Hier en daar gebruikten we ook metalen buizen en hulpstukken (bochten, T-stukken, etc).

    

Om de ventilatiepunten voor de gelijkvloers te voorzien of onttrekken van lucht, plaatsten we 4 buizen van 125mm vanwaar we onze vertakking met vlakke kanalen begonnen. De buizen moeten achteraf nog weggewerkt worden in kasten. De vlakke kanalen zitten straks in de chappe.

De ventilatieunit: (naar boven)

Op de ventilatieunit zelf komen 4 dikke leidingen van 200mm toe. 2 daarvan zijn met een dakkap verbonden voor toevoer of afvoer van lucht. De 2 andere zijn met een extractie (afvoer) of pulsie (toevoer) circuit verbonden.

Via een klein bedieningspanneel wat later beneden in de berging geplaatst wordt, kunnen we dit apparaat bedienen.

Foto's: (naar boven)

Meer foto's van de plaatsing van onze ramen en deuren vind je in ons fotoalbum.

 

 

Designed by S.C. & E.V.