.

Voorbereiding 

Hoofdmenu

 

Voorbereidingen voor de bouw van ons huisje

 

 

Begin 2006: (naar boven)

Nieuwe Verkaveling Kannegat Boorsem

 

 

Ergens begin 2006,kwam ik dit bord in ťťn van de straatjes in Boorsem tegen. Na verdere info bleken het bouwgronden te zijn van de firma Durabrik. Al snel konden we naar een infoavond,maar daaruit bleek dat men met deze sleutel op de deur firma moest bouwen. Dat wilden we dus absoluut niet. Dus hier eindigde voor ons het hele bouwgrond verhaal in Boorsem...

Augustus 2006:

Hebbes zoekertje voor de bouwgrondMaar eind augustus 2006 kwam ik via hebbes een bouwgrond te koop tegen wat ook op deze verkaveling lag (lot 22). De verkavelaar zelf stelde deze te koop en men kon zelf kiezen door wie het gebouwd werd. Al snel werd er een afspraak gemaakt met AVS invest en hierna namen we meteen een optie op het stukje grond.

Van AVS-invest kregen we de bouwvoorschriften. Na een bezoek op de werf bij Tom en Kristel bleek dat de buren ongeveer de idem. maten aan het bouwen waren en dat was erg groot. Hierdoor raakte Stefan meer en meer overtuigd. Na een goede check-up en navraag in de buurt, besloten we uiteindelijk het stukje grond te kopen!

Zaterdag 16 september 2006:Ons koopcontract voor de bouwgrond!

 

Op zaterdag 16 september 2006 werd het koopcontract met de verkavelaar AVS invest getekend. Vanaf die dag konden we ons al (half) eigenaar noemen van het stukje grond op de verkaveling Kannegat te Boorsem!

 

September - Oktober 2006:

Axa hypotheek voor bouwgrondNa het tekenen van het koopcontract, was het tijd om op zoek te gaan naar een voordelige hypotheek. De banken die we zochten waren KBC, Argenta, Dexia, Fortis en op aanraden van de immotheker, AXA. KBC en AXA hadden de beste rentevoet en voorwaarden. Na een lange strijd tussen deze twee banken is onze keuze gevallen voor AXA. Van de notaris kregen we te horen dat we wel degelijk het onderste uit de kan gehaald hebben!

 

Nu we trotse eigenaar zijn van een eigen stukje grond, wil dit ook zeggen dat we een extra taak opgelegd krijgen, namelijk het onderhouden van dat stukje grond!!

Op een zaterdagmiddag ergens in oktober, hebben Stefan en Bart de werkkleren aangetrokken om de jonge boompjes en het onkruid wat er groeide te verwijderen. Het gaf een mooi resultaat!

Maandag 13 november 2006:NotariŽle akte voor de bouwgrond

Op 13 november 2006 verschenen we samen met notaris Merlo en Dhr. Goen van AVS invest, bij notaris Bovend‘aerde in Zonhoven om de akte van de aangekochte bouwgrond te tekenen. Vanaf die dag zijn we de officiŽle eigenaar van lot 22 verkaveling Kannegat te Boorsem!

Na het tekenen van de notariŽle akte, werd onze bouwgrond afgepaald.

September 2006 tot April 2007: (naar boven)

Ondertussen gingen we op zoek naar ideeŽn voor onze toekomstige woning. De piramidestijl viel het meest in onze smaak!

 Deze stijl zoeken we  en zoiets dus...  of zoiets...  of zo ...

Nu nog een indeling vinden die voldoet aan de voorschriften en aan onze eisen & wensen en wat natuurlijk past bij een piramidestijl.

Voorbeeldschetsen genoeg te vinden op internet

Voorontwerpen

Na lang zoeken in plannenboekjes van sleutel op de deur firma's, kwamen we uit op indelingen die ons erg aanstonden. Op batibouw kwamen we in contact met de firma Stessens. Deze firma kwam op een avond langs om gratis en vrijblijvend onze wensen op papier te zetten en vervolgens te realiseren in een bouwplan. Jammer genoeg was dit zeer kostelijk. Daarom kozen we ervoor om zelf de touwtjes in handen te nemen.

 

April 2007:

In april 2007 zijn we architecten gaan bezoeken. Ons besluit stond vast, we gingen voor de piramidestijl. Enkele architecten maakten voor ons een voorontwerp. Maar omdat Arch. Gorissen ons het meest in de smaak viel qua prijs en bekwaamheid, kozen we om met hem in zee te gaan. Met onze ontwerpen in het achterhoofd, maakte hij ook een voorontwerp.

Mei 2007 – Oktober 2007:

Er kroop redelijk wat tijd in het maken van de voorontwerpen. Vooral omdat we erg kritisch waren, moest de architect weer telkens dingen aanpassen.

 Onze plannen bestuderen, corrigeren en keuzes maken     

Ondertussen zijn we beginnen zoeken naar een gepaste baksteen voor ons toekomstig huisje.

 Voorbeeld van de baksteen en de stijl die we willen (niet de rode steen)                                 Deze kleur steen wordt het

Omdat we beiden een gelige baksteen het mooiste vonden, kon het geen moeilijke keuze worden. Dachten we! Er bleken heel wat soorten gelige bakstenen te bestaan en de vraag was, welke gaat het worden.

Elke fabriek had wel een gelige baksteen en overal zagen ze er net iets anders uit. bvb de lindebloem, de champagne, de olympia, oud knokke...  Dus geen gemakkelijke klus!

Maar toch viel ons oog telkens op dezelfde baksteen. Het was de lindebloem van Vandersanden. Dus de keuze was gemaakt!

15 oktober 2007:

Onze plannen zijn eindelijk klaar. Na ondertekening konden de plannen opgestuurd worden naar de gemeente om de bouwvergunning aan te vragen.

Ons plan

Oktober – December 2007:

Voor Kerstmis hebben we ons ook nog even bezig gehouden met het onkruid op de bouwgrond te verwijderen. Zo was het weer proper voor de winter!

In de periode dat we aan het wachten waren op onze vergunning, hebben we natuurlijk niet stil gezeten. We zijn op zoek gegaan naar een aannemer die goed zat in prijs en kwalteit. Dat was geen makkelijke klus. Onze keuze is gevallen voor Leon Ulrichts uit Kotem.

 Offerte's van aannemers voor de ruwbouw       Offerte's voor bouwmaterialen voor de ruwbouw en het dak       Offerte's voor ramen, rolluiken, deuren en de garagepoort

Er waren aannemers wat offertes opmaakten incl. ruwbouwmaterialen. Om een goede vergelijking te kunnen maken, moesten we zelf ook al offertes laten maken voor de ruwbouwmaterialen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Verheyen. Dit vooral omdat Ulrichts het meest met hem samenwerkt en omdat zij de prijs van november van een aantal materialen nog in maart konden toepassen.

In diezelfde periode, hebben we ons ook toegespitst op de keuze van de ramen. We hebben bij verschillende firma’s offertes aangevraagd voor aluminium ramen en rolluiken.

Januari 2008: (naar boven)

Begin januari 2008 kregen we een brief van de gemeente dat we onze bouwvergunning konden afhalen.

 De brief met het oordeel over het al dan niet toekennen van een vergunning...  De bevestiging dat onze plannen een vergunning gekregen hebben!

Enkele dagen later zijn we onze bouwvergunning gaan afhalen op het gemeentehuis van Maasmechelen. We waren wel 129 euro armer maar we kregen wel onze energiestenen mee!

 Onze vergunning!!!!!!!  foto van ons vergund plan

Februari – April 2008:

In februari 2008 zijn we naar bouwinnovatie in Hasselt geweest. Daar hebben we bij de stand van Vandersanden enkele stalen van onze toekomstige bakstenen aangevraagd. Enkele dagen later werden deze stalen geleverd.

In diezelfde periode, hebben we ons ook toegespitst op de keuze van de ramen. Houbrix uit Lanaken zat zeer goed met zijn prijs en we kregen ook gelegenheid om nog van de prijs af te krijgen.  Uiteraard hebben we dan ook voor Houbrix gekozen.

Dit is het voorbeeld van onze keuze van stijl van de ramen, voordeur en garagepoort. Enkel de kleur moeten we nog kiezen.

 voorbeeld van de ramen die we gekozen hebben       voorbeeld van de garagepoort die we gekozen hebben       voorbeeld van de voordeur die we gekozen hebben

Na de keuze van de aannemer, ramen en ruwbouwmaterialen, hebben we ons ook bezig gehouden met het aanvragen van offertes voor elektriciteit, sanitair, regenwaterrecuperatie, ventilatiesysteem en verwarming. Omdat we zelf deze werken willen uitvoeren hebben we de offertes aangevraagd bij bedrijven die dit begeleiden.

 Offerte's voor Sanitair, waterrecuperatie en elektriciteit  Nog meer offerte's voor elektrische installaties  Overeenkomst met onze EPB verslaggever en veiligheidscoŲrdinator

Sinds 2006 is het wettelijk verplicht om een EPB en veiligheids coŲrdinator in te schakelen. Wij vielen dus ook onder deze wetgeving. Na lang zoeken vonden we in Zutendaal iemand die het voor een degelijke prijs wilde doen. Dat gaf dus als resultaat dat we voor hem kozen.

kelderhelling met trap

 

Nog even wat ideeŽn op doen bij de familie Snoeks. Het is natuurlijk wel handiger als er een trap in de helling verwerkt zit. Daar moeten we zeker aan denken...

 

 

Maart 2008:

Ons stukje grond ligt er niet zo fraai bij. Hopelijk zullen de weergoden ons bij staan de volgende maanden want zo zullen we niet kunnen beginnen. Ook zal Durabrik zijn materiaal moeten opruimen, hiervoor stuurde Stefan al een vriendelijke mail.

Onze bouwgrond na een goeie regenbui

En nu wordt het aftellen....

Op de verkaveling blijven de huizen groeien. We zullen bijna de laatste zijn die er gaat bouwen. Blijkbaar zijn er nog mensen die de piramidestijl mooi vinden...

Woensdag 16 april 2008:

Om 16u30 werden we bij Winde bij KBC in Rekem verwacht. Na dagen onderhandelen met verschillende banken hebben we besloten om met KBC in zee te gaan. KBC had niet de laagste rentevoet maar er was wel een goede service en andere voorwaarden wat het ook erg aantrekkelijk maakte.

We kozen voor een vaste rentevoet van 25 jaar. De rentevoet wat we uiteindelijk kregen was 4,48 %.  De dossierkosten vielen weg en we kregen een vermindering op de reserveringskosten. Wel moesten we een schuldsaldo en een brandverzekering nemen. Maar de brandverzekering krijgen we volgend jaar ťťn jaar gratis.

Dinsdag 22 april 2008:

Bakstenen checken bij VandersandenBeiden hadden we een dagje vrij, dus de ideale kans om nog dingen te regelen voor de bouw. We zijn eerst onze gereserveerde bakstenen gaan bekijken bij Vandersanden in Spouwen. Dit vooral om de kleur na te kijken want de Lindebloem kon vaak rozig uitslaan. De kleur was goed maar nu bleek dat de W65 van de Lindebloem groter uitviel dan normaal met gevolg dat de maten niet overeenkwamen met de W65 van de Platina. Dit kan dus een probleem geven.

Maar er zou nog een nieuwe reeks uitkomen van beide stenen en dan gingen ze die weer vergelijken met elkaar. In mei kregen we een telefoontje van Vandersanden dat het probleem opgelost was. De platina van de nieuwe reeks was ook iets groter uitgevallen. Dus er was nu weinig tot geen verschil in lengte meer.  Dat was weer een meevaller!

Die dag zijn we ook naar Pauli beton gegaan om ons legplan nog even te bespreken. Hier kregen we nog uitleg over het ťťn en ander waar we nooit echt bij stil hadden gestaan. Dus we waren weer wat slimmer geworden.

Woensdag 7 mei 2008:

Om 16u30 zijn we onze bouwrisico - en brandverzekering gaan tekenen bij KBC.

Vrijdag 9 mei 2008:

Rond 17u kwamen we thuis en bleek dat mama al een aantal keren had gebeld. Ze waren ondertussen al onderweg naar Boorsem want papa (Jos) had zin om die avond nog de bouwgrond te gaan maaien. Dus trokken we met de koelbox naar Boorsem. Het was ondertussen al 18u maar het was nog steeds > 28 įC.

Evy en Stefan, op ons stukje grond

Na enkele uren zwoegen in de hitte zag het er weer fraai uit. Ook maakte we kennis met ťťn van onze nieuwe buren wiens ruwbouw ook bijna klaar was.

Woensdag 14 mei 2008:

Papa was zo vriendelijk om het groenafval van het maaien weg te brengen naar het containerpark. s’ Avonds is hij alles komen ophalen. Alles was al goed uitgedroogd dus de klus was snel geklaard. Net op tijd want de volgende dag viel het water met bakken uit de hemel.

Maandag 19 mei 2008:

In het weekend hadden we het erover om nog eens naar Ulrichts te bellen om te kijken wanneer we de grondwerker konden bellen om te beginnen. Maar door de drukte had Stefan vergeten te bellen.

Rond 17u belde Ulrichts ons op met de boodschap dat de grondwerker begonnen was. We vielen eigenlijk een beetje uit de lucht dus we trokken meteen naar Boorsem om een kijkje te gaan nemen. Toen we daar kwamen zag het er al fraai uit. Hij was al halverwege. Onze stukje grond zag er opeens helemaal anders uit. Wel waren we een berg rijker want de (goede) bovengrond werd achteraan op ons stuk opgeslagen.

Zaterdag 24 mei 2008:

Vandaag zijn we het hout gaan halen voor het uitzetten van de bouw. We dachten, okť effe hout halen maar dat bleek niet zo “effe” te zijn. We kwamen tot de conclusie dat het tijd werd voor een aanhangwagen want planken van 3m pasten net niet in de auto. Gelukkig waren ze bij Bouwmaterialen Verheyen zo vriendelijk om de paaltjes op maat te zagen. Dat ging al iets makkelijker.

Maandag 26 mei 2008Uitzetten van de bouw:

Vandaag hebben we samen met de architect het huis uitgezet. Na een uurtje meten en precisiewerk, zagen we de afmetingen van ons toekomstig huisje afgegrensd op ons stukje grond. Op de horizontale houten planken staan de markeringen die de hoeken weergeven van onze toekomstige woning. Zo weet de grondwerker precies waar hij moet graven en de aannemer weet dan ook waar de vloerplaat moet komen.

 

 (naar boven)

 

Designed by S.C. & E.V.