Ruwbouw 

Hoofdmenu

 

Onze gekozen materialen voor de ruwbouw

Hier vind je de door ons gekozen producten/materialen voor onze ruwbouw.  Ook vind je hier terug waarom en hoe we tot bepaalde keuzes kwamen en hoe onze zoektocht verliep.

Gevelstenen (naar boven)

Vrij 31 augustus 2007 zijn we naar steenfabriek Vandersanden in Spouwen (Bilzen) geweest. We wisten al vooraf dat we een lichte en een donkerdere steen wilden gebruiken maar de vraag was welke lichte en welke donkere. En blijkbaar zijn er veel lichte en donkere stenen. Bij Vandersanden ging onze eerste voorkeur uit naar de “champagne” als lichte steen en de “platina” als de donkere steen. We kregen een aantal referenties mee van deze maar ook van andere lichte stenen met evt. een donkerdere steen.  

Zaterdag 1 september zijn we naar bouwmaterialen Verheyen in Maasmechelen geweest. Daar zagen we ook de lichte en donkere stenen van andere fabrieken. Het viel ons meteen op dat de “Champagne” wat we bij Vandersanden zagen toch niet zo licht was als we dachten. Ons oog viel daar op de “Amarillo” van Heylen bricks en deze evt in combinatie met de “Dolphino” van Heylen bricks. Zo zie je maar hé. Verheyen kon ons niet meteen referenties meegeven, daarvoor moesten we bij de steenfabriek zelf zijn.

Uiteraard zijn we nog even blijven hangen en hebben we eens gekeken welke vloer – en wandtegels we beiden mooi vinden. Gelukkig ligt onze smaak zeer dicht bij elkaar.

Na ons avontuur bij Verheyen zijn we een aantal referenties van Vandersanden gaan bekijken en nogmaals merkten we dat de kleur “Champagne” niet helemaal onze smaak is.

We zijn daarna nog doorgereden naar Heylen bricks. Helaas was deze niet open maar er was wel een buiten showroom. Daar zagen we nog meer mooie lichte stenen. Eens thuis, meteen een mailtje gestuurd om referenties op te vragen zowel bij Heylen als bij Nelissen.

 Maandag 3 september: Steenfabriek Nelissen heeft al meteen een mailtje terug gestuurd met referenties, zelfs met foto’s. Van Heylen bricks hebben we nog niets ontvangen. Misschien in de loop van de week.

 Zaterdag 8 september: Nog steeds niets gehoord van Heylen bricks. We zijn dan maar een aantal referenties gaan bekijken van Nelissen en nog gaan rondrijden in groot Lanaken op zoek naar onze droomsteen. Bij één huis zijn we gaan aanbellen. Het bleek de “Lindebloem” in combinatie met de “Argentis” van Vandersanden te zijn. Zo zie je maar alweer een andere combinatie wat ook mooi is.

 

Vandersanden Lindebloem baksteen     Vandersanden Platina baksteen

Vandersanden Lindebloem                                      Vandersanden Platina        

Na héél veel rondrijden, van het ene referentieadres naar het andere, hebben we gekozen voor de combinatie Lindebloem met Platina.  Beide stenen zijn van Vandersanden.

De kleur van de voeg maakt ook een groot verschil maar dat zien we wel als de bouw recht staat.  We hebben wel al een idee van de voegkleur maar er is nog tijd om dat te beslissen.

Snelbouwblokken (naar boven)

Voor onze blokken hebben we gekozen voor de Porotherm Thermobrick van Wienerberger (Terca).  De dragende muren (ook het binnenspouwblad van de buitenmuren) zijn 14 cm dik (29/14/19) en de niet dragende 9cm dik. Ze zijn allemaal 29 cm breed en 19 cm hoog. De onze zijn in de fabriek van Tessenderlo gemaakt volgens de etiketten.

Snelbouwsteen Porotherm Thermobrick

De Terca Porotherm snelbouwbaksteen wordt vervaardigd uit klei. Door het bakken krijgt hij zijn ongehoorde sterkte, materiaaldichtheid en weerstand.

Prestatiecriteria:
• Druksterkte:
Gedeclareerde gemiddelde druksterkte volgens NBN EN 771-1 (CE-declaratie) en karakteristieke druksterkte volgens NBN B 24-301 (Benor): ≥ 10 N/mm2. De schijnbaar lagere druksterktes, die voortvloeien uit de karakteristieke druksterkte
(NBN 24 301) of de gedeclareerde gemiddelde druksterkte (EN 771-1) ten opzichte van de vroegere gemiddelde druksterkte zijn niet te wijten aan een minder sterke steen, doch wel aan een andere statistische benadering van de meetresultaten. (De onze: 15,0 N/mm²)
• Vorstbestendigheid:
Euroklasse F2 – zeer vorstbestand volgens NBN B 27-009
• Initiële wateropzuiging:
Normaal zuigend volgens PTV 23-003
• Hygrometrische krimp en opzwelling:
Volgens NBN B 24-208: ≤ 0,1 mm/m

Kelder (naar boven)

Onze kelder wordt gemetst met betonblokken van Pauli NV. Deze hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en de service is ook heel goed.  Uiteraard heeft Bart ook een grote invloed gehad op onze keuze ;)

       

Dak (naar boven)

Meer informatie over de gebruikte materialen voor ons dak vind je hier.

Designed by S.C.